Dit artikel biedt meerdere manieren waarop je energie kunt besparen terwijl je je huis verlicht, met onder meer tips voor een efficiënte plaatsing van armaturen en technieken om energieverspilling te voorkomen. Door hiervan gebruik te maken, kun je ervoor zorgen dat je minder geld hoeft te betalen aan je energieleverancier. Als je tevens hebt gekozen voor een van de beschikbare energie aanbiedingen is het maar zo mogelijk om vele euro’s te besparen op je energierekening. Dit geld kun je vervolgens voor leukere dingen gebruiken, zoals een vakantie of een uitje naar een festival of pretpark. Hiervoor kun je zorgen met behulp van de onderstaande tips!

Gebruik taakverlichting 

Gebruik licht gewoon waar je het nodig hebt. Laat absoluut niet een hele kamer met licht overstromen als je alleen een kleine leeslamp nodig hebt. Kies in plaats daarvan juist voor verlichting die aan je specifieke functionele behoeften voldoet. Bedlampjes, leeslampen, onderkastverlichting en bureaulampen zijn slechts enkele voorbeelden van goede taakverlichting. Het is nog beter om de lampen die je hebt gekocht in een online lampenwinkel in de hoek te plaatsen zodat je de muren kunt gebruiken als reflecterende oppervlakken. Zo zorg je ervoor dat je minder lampen nodig hebt in je woning, wat dus leidt tot een besparing op zowel je energieverbruik als je bankrekening. 

Installeer timers en dimmers 

Timers, die het elektriciteitsverbruik regelen door lichtbronnen op gezette tijden in en uit te schakelen, en dimmers, waarmee je de helderheid van een lichtbron kunt moduleren, kunnen een grote bijdrage leveren aan energiebesparing. Het is daarom absoluut een goed idee om deze apparaten te installeren in je woning. Dit gaat uiteraard wel wat geld kosten, maar op de lange termijn is de investering het zeker waard. Dit komt doordat de timers en dimmers helpen bij het besparen van energie en daardoor dus ook geld. 

Schakel lichten uit

Oké, dit is een voor de hand liggende tip, maar toch wordt het lang niet altijd toegepast in woningen. Kan er iets eenvoudiger zijn dan het omdraaien van een lichtschakelaar? Dit is de eenvoudigste, meest logische oplossing, die kan leiden tot verrassend aanzienlijke energiebesparingen. Bedenk dat een gloeilamp van 75 watt die een paar uur per dag brandt, tot 2 procent van je totale maandelijkse verlichtingsrekening kan uitmaken. Maak er een gewoonte van om altijd het licht uit te doen als je een kamer verlaat zodat je zowel energie als geld kunt besparen! 

Zorg voor daglicht

De gewoonte om natuurlijk licht te gebruiken voor verlichting in huis is echt goed. Het verbeteren van de daglichttoetreding van je woning kan van alles betekenen, van het simpelweg verplaatsen van je bureaus en werkoppervlakken naar zonnige ramen tot het installeren van nieuwe dakramen. Het komt er op neer dat je zoveel mogelijk daglicht in je huis moet laten komen. Door dit te doen, hoef je geen lampen in te schakelen en kun je dus energie en geld besparen. Overdag is het dus zeker een goed idee om je raambekleding open te laten, al kun je dit in de zomer beter niet doen vanwege de warmte.