Elk vintage decor kan profiteren van de toevoeging van antieke lampen. Ze zijn erg handig als het gaat om het brengen van gezelligheid en licht in kamers, terwijl de klassieke inrichting van de kamer perfect wordt aangevuld. Het probleem is dat de manier waarop je voor een antieke bureaulamp zorgt erg belangrijk is. Als je een fout maakt, kan de lamp gemakkelijk beschadigd raken. Bovendien is de kans groot dat je geen verzekering hebt afgesloten speciaal voor je antieke lamp, dus je moet het beslist goed verzorgen. Dat kun je doen met behulp van de onderstaande tips! 

Wees voorzichtig

Als je antieke meubelen wilt behouden, moet je een balans creëren tussen delicate verzorging en reinigingskracht. Begin alles door de lamp uit elkaar te halen. Doe het zoveel als je kunt en zorg ervoor dat je absoluut alle stukken op een harde, beveiligde ondergrond plaatst. Noteer de locaties van onderdelen voordat je ze verwijdert. Met een kroonluchter als verlichting kan het proces bijvoorbeeld omslachtig zijn, hoewel het noodzakelijk is omdat stukjes glas en kristallen moeten worden beschermd. Voordat je begint met het schoonmaken van de antieke lamp, moet je de benodigde benodigdheden verzamelen om dit te doen. Hierdoor versnel je het proces, wat je weer helpt om de antieke lamp te beschermen. Tegelijkertijd is de kans groter dat je niet met een niet-onderhouden onderdeel eindigt. 

Beoordeel materialen

De antieke lampen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Dit varieert van glas tot metaal en hout. Bij een goede verzorging gaat het erom eerst precies te weten wat de materialen zijn. Zo heeft de messing lamp veel meer verschillende verzorgingsprocedures nodig dan hout. Als je specifieke materialen niet kunt identificeren, onderzoek dan de antieke lamp. Het kan gekoppeld zijn aan een artiest of een fabrikant. Als deze koppeling tot stand wordt gebracht, is het heel gemakkelijk om informatie over bouwmaterialen te vinden.

Los problemen vroegtijdig op

Wanneer je voor antieke lampen zorgt, is het belangrijk deze te inspecteren zodat je problemen kunt opzoeken. Bij de lampen moet de keuring alle conditieproblemen en de eventuele mechanische problemen omvatten. Als je de bekleding of structuur van de lamp beschadigt, kan dit onherstelbaar zijn. Als een heel eenvoudige tip, zoek naar tekenen dat er vocht- of roestproblemen aanwezig zijn op de plaatsing van de lamp. Kijk ook of er vervaging is opgetreden door het effect van zonlicht. Eenvoudige handelingen, zoals het wegdraaien van stoffen van een lichtbron, helpen je om schadelijke problemen te voorkomen.

Reinig en polijst materialen

Nadat je de onderdelen van de antieke lampen hebt geïdentificeerd, moet je leren hoe je deze moet polijsten en schoonmaken. Zilver kun je bijvoorbeeld eenvoudig reinigen met een zeepsop met heet water. Je kunt aanslag verwijderen wanneer je moderne reinigingsmiddelen gebruikt, omdat het vermijden van agressieve reinigingsmiddelen het item kan beschadigen. Dit wil je natuurlijk niet, dus zorg ervoor dat je gebruik maakt van de juiste schoonmaakmiddelen. Als je dit niet doet, zal je antieke lamp helaas beschadigd raken.