Zoals elke trend evolueert ook het lichtontwerp. Zoals bij veel trends, keert het oude terug in iets nieuws en fris. Hoewel de verlichtingstrends voor 2022 dezelfde regels zullen volgen, zullen ze worden geleid door een herdefiniëring van onze huizen in de afgelopen twee jaar. Voor zovelen werd thuis meer dan alleen een toevluchtsoord aan het eind van de dag, het werd een plek om te werken, te vieren, te entertainen, het werd de plek waar we het grootste deel van onze tijd doorbrachten. 

Kroonluchters

Ja, kroonluchters maken hun comeback, en we zien dit voortduren in 2022, met nieuwe moderne, architecturale ontwerpen die centraal staan. Zelfs de kroonluchters in oude stijl, met hun glamoureuze charme, waren dit jaar een winnaar. Gebruikt in menig badkamer, eetkamer of slaapkamer om een ​​vleugje weelde toe te voegen. In 2022 verwachten we meer van de moderne kroonluchter te zien, die je in online lampenwinkels kunt kopen.

Marmer en metaal

Marmer is geen nieuw element in verlichting, maar het is er een waar we meer van zien, vooral in combinatie met metalen afwerkingen, die het weelderige gevoel van marmer helpen beperken. Deze combinatie zien we in 2022 veel terug bij lampen, zoals je online al kunt vinden als je goedkoop internet en tv hebt afgesloten. 

Eenvoudige wandlampen

Ook zien we dit jaar een heropleving van eenvoudige wandverlichtingskeuzes voor sfeerverlichting, waardoor de statementstukken kunnen schitteren. Wandlampen of wandkandelaars die op de juiste plaatsen zijn geïnstalleerd, zorgen voor een algeheel licht in een ruimte zonder afbreuk te doen aan het statementstuk in de kamer. Omdat wandlampen goed zijn in het geven van zacht licht in een ruimte, zijn ze ook een populaire keuze geweest om dat gevoel van toevluchtsoord en gezelligheid te creëren dat we de afgelopen twee jaar in onze huizen nodig hadden.

Klassiekers

We zien het de hele tijd in de mode, ontwerpen worden opnieuw geboren en gevormd tot iets met een eigentijdse uitstraling. Klassieke verlichtingsopties zoals kroonluchters, stoffen en het gebruik van natuurlijke materialen hebben een comeback gemaakt, evenals verlichtingsontwerpen geïnspireerd op art deco en dergelijke. We zien dit veel in ons land met huisvernieuwers die het klassieke gevoel van hun huis uit die tijd willen terugbrengen, of stijlen willen combineren om iets geheel eigens te creëren. Een trend die volgens ons in 2022 zal doorzetten.

Downlights

Al zo lang zijn inbouwdownlights het hoofdbestanddeel van Nederlandse huizen, en we denken niet dat dit snel zal veranderen, maar we zien dat opbouwdownlights een populaire keuze worden. Dit kan een weerspiegeling zijn van dat kleine duwtje in de richting van persoonlijkheid, of het kan gewoon de wens zijn om al je verlichting te laten schijnen. Wat de reden ook is, we verwachten in 2022 meer gebruik van opbouwdownlights. 

Milieuvriendelijk

Het gebruik van natuurlijke grondstoffen in verlichting is niet nieuw, maar naarmate we milieubewuster worden, wenden meer van ons zich ook tot milieuvriendelijkere keuzes in verlichting, een trend die we tot ver na 2022 verwachten door te zetten. Naast alle gebruikelijke materialen, hout, bamboe, natuurlijke stoffen, hebben we het gebruik van handgeblazen glazen lampen aan populariteit zien winnen.